Velkommen til Ås!

Velkommen til Norges fineste campus med norges beste studentmiljø!

I hjerte av studentmiljøet står Studentsamfunnet i Ås, som har jobbet for å være et samlingssted for studentene siden 1984 og er dermed et av landets eldste. Huset og organisasjonen har en svært innholdsrik historie som er veldokumentert. Dette har resultert i to historiebøker om studentmiljøet på Ås, den første ved 100-årsjubileet i 1964 og den andre ved 150-årsjubileet i 2014. Boka i anledningen 100-årsjubileet kan leses i sin helhet på Nasjonalbiblioteket sine nettsider.

Vi håper du får en fantastisk tid på NMBU og Ås! Under har vi samlet praktisk informasjon rundt kulturen og studentlivet på Ås.

Studentsamfunnet i Ås

Samfunnet er for og av studentene på Ås. Studentsamfunnet er studentenes egen organisasjon, og er rammen rundt det meste av det sosiale som skjer blant studentene på Ås. Med sine over 2000 medlemmer er det et av Norges desidert mest aktive og spennende studentmiljø! Konserter, fester, quizer og samfunnsmøter er bare noe av det som skjer på Samfunnet.

UKA i Ås

UKA i Ås er Norges lengste kulturfestival og arrangeres for hele studentmassen på NMBU og lokalbefolkningen i Ås. I oktober 2024 arrangeres det som blir 100-årsjubileet til festivalen. UKA i Ås skapes på dugnad av over 1200 studenter ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

UKA i Ås er en gammel tradisjon med røtter tilbake til 1890-tallet da det for første gang ble arrangert studentrevy ved Den Høiere Landbrugsskole i Aas. UKA i Ås 2024 vil være den 52. i rekken over UKER som er arrangert siden 1924 da festivalen for første gang ble arrangert. Det vil si UKA i Ås feirer 100 år i 2024.

UKA i Ås kan by på aktiviteter som UKErevyen, konserter, idrett- og veldedighetsarrangementer, temabarer arrangert av studentforeningene, quizer, bedriftsdager og mye mer - det skjer noe hver dag for enhver.

Besøk UKA sin nettside for mer informasjon!

Tuntreet

Tuntreet er en studentavis stiftet i 1946 ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Vi er et organ for Studentsamfunnet i Ås, og er rent basert på frivillighet. Det publiseres papir-utgaver hver tredje uke hvert semester, og ellers på nett.

Redaksjonen består av to folkevalgte redaktører, som velges på Studentsamfunnets generalforsamling hvert semester, og ellers frivillige studenter som jobber innenfor våre ulike komiteer, enten som komitesjefer/ansvarlige, komitemedlemmer, eller som freelance.

Besøk Tuntreet sin nettside for mer informasjon!

Næringslivsutvalget

Næringslivsutvalget ved NMBU er bindeleddet mellom NMBUs studenter og næringslivet.

NU er et organ under Studentsamfunnet i Ås, og representerer alle studentene ved NMBU. NU jobber for å gjøre studentene kjent med bedrifter og omvendt, gjøre bedrifter kjent med studentene ved NMBU. Dette gjør vi gjennom å arrangere Karrieredag Vår og Karrieredag Høst, i tillegg til andre karriererettede arrangementer. NU jobber også med å koordinere standvirksomhet og sponsorkontakt ved Studentsamfunnet. Styret i Næringlivsutvalget består av seks styremedlemmer med stemmerett og en påtroppende karrieredagsansvarlig.

Besøk NU sin nettside for mer informasjon!

Samfunnsbygningen

Samfunnsbygningen ligger sentralt plassert på Campus med adresse Olav Moens Plass 1.

Huset er innholdsrikt med tre barlokaler og tre konsertarenaer i tillegg til en egen kaffebar “Klubben”.

Videre er det flere møtelokaler og flerbruksrom som daglig fylles med korsang, foreningsliv og andre aktiviteter. Bygget er bygget i en særegen, funksjonalistisk stil, noe som har gitt det vernestatus hos riksantikvaren

Frivillighet

Studentsamfunnet drives av studenter ved NMBU, og det hele er organisert i ulike komiteer.

Enten det er lyskomiteen, barkomiteen, webkomiteen eller snekkerkomiteen, vil du finne noe som passer for deg. Å være medlem i komitè, gir en rekke fordeler. Du får tilgang til gratislista som gir gratis inngang på nesten alle arrangementer, adgang på internfesten, du blir del av et aktivt sosialt miljø og har det masse moro! De eneste betingelsene for å engasjere seg i komitè er at du studerer ved NMBU og er medlem av Samfunnet.

Dersom du ønsker å engasjere deg, kan du sende en mail eller kontakte en komitesjef.

Billetter

Linticket er Studentsamfunnets billettportal.

Alle arrangement som krever billetter vil bli lagt ut for salg på samfunnets billettside. Du må også logge deg inn på Linticket for å melde deg opp til samfunnstjenester. Det er derfor viktig å huske brukernavnet og passordet sitt ved innmelding! Medlemmer av samfunnet får enten gratis inngang eller rabatterte billettpriser på alle arrangement.

Betaling

Samfunnet godtar kun bankkort for kjøp av mat og drikke på huset. Billetter kjøpes kun online via Linticket på nett eller app.

Medlemsskap

Det lønner seg å bli medlem av Studentsamfunnet! I løpet av få arrangementer vil du spare inn igjen medlemsavgiften, og du får muligheten til å engasjere deg på Samfunnet. 

Som medlem av Studentsamfunnet har du flere fordeler:

  • Rabbatterte priser på mat, drikke og billetter på arrangementer

  • Du får mulighet til å engasjere deg i ulike komiteer på samfunnet, om du ønsker å jobbe i bar, ordensvern, lyd og lys etc.

  • Stemmerett på Generalforsamlinger som avholdes en gang per semester, der kandidater til styreverv velges og viktige valg for Samfunnet avgjøres.

  • 35% rabatt på alle tannlegetjenester hos Vinterbro Tannlegesenter. I tillegg får du som medlem en undersøkelsespakke til 750kr (verdi 1300 kr). Bestill time: Vinterbro Tannlegesenter.

  • Medlemsfest per semester med gratis inngang.

  • Medlemskapet gjelder for Studentsamfunnet i Trondheim.

Lag og foreninger

Det finnes over 80 ulike lag og foreninger ved Ås, dette gjør Ås til et av landets mest aktive og spennende studentmiljøer.

Foreningene danner grunnlaget for mye av det sosiale ved NMBU og fyller samfunnet og campus med ulike revyer, fester og andre lag. Her finner du noe for enhver smak innenfor blant annet musikk, religion, livssyn, politikk, idrett og andre sosiale foreninger. For en fullstendig oversikt over alle foreningene med kontaktinformasjon, ta en titt her!

Hans Hovenhet Hestehoven

Hans Hovenhet Hestehoven har siden 1924 vært Studentsamfunnet i Ås sin høye beskytter.

Det var i 1929 at ordenen fikk sitt navn. På Ås-stedet valgte studentene bare en ytterst liten del av hestens ytterlære, og lot navnet samtidig få en klang av ugrasbiologi. Passende var det den gang, passende er det fremdeles.

Les mer om ordenen her!